RENALDA'S TALKS

Τα μαθήματα ζωής που μας έδωσε το 2020

Ακούς το έτος 2020 και πραγματικά δεν ξέρεις από που να πρωτοξεκινήσεις, μια χρονιά τόσο γεμάτη από τρομακτικά θα λέγαμε γεγονότα, όπως μια πανδημία που ακόμα και τώρα που βρισκόμαστε μια ανάσα από το καινούργιο έτος συνεχίζεται, με αποτέλεσμα μαζί με αυτό να συνεχίζεται και η ζωή μας στην αβεβαιότητα. Η πανδημία μας προκάλεσε αναρίθμητες ζημιές, όπως τα δυο lockdown που αναγκαστήκαμε όλοι μας να υποστούμε, γιατί; Γιατί φάνηκε να ήταν η μόνη λύση σωτηρίας μας. Δυστυχώς όμως η απόφαση αυτή είχε και συνέπειες οι οποίες αποδείχθηκαν δυσβάσταχτες για πολλούς επιχειρηματίες και για πολλές οικογένειες. Με λίγα λόγια, το έτος αυτό ήταν μια απότομη και γρήγορη μετάβαση στον κόσμο της τεχνολογίας, όλα πλέον ξεκίνησαν να γίνονται ηλεκτρονικά, πολλοί δεν κατάφεραν να προσαρμοστούν στην νέα αυτή πραγματικότητα για λόγους όπως το οικονομικό κομμάτι, το ψυχολογικό και πολλά άλλα. Δεν ήταν όμως μόνο αυτό, δεν συνέβη μόνο αυτό στον πλανήτη μας, υπήρξαν και άλλα άσχημα γεγονότα, όπως οι φυσικές καταστροφές, οι απώλειες αγαπημένων μας προσώπων, κάποιοι έχασαν το σπίτι τους και κάποιοι από αυτούς κατέρρευσαν ολοκληρωτικά γιατί δεν κατάφεραν να το αντέξουν.

Δεν θέλω να σταθώ όμως σε αυτά που έγιναν, στο παρελθόν, άλλωστε η δουλειά μου δεν είναι να σας στεναχωρήσω κι άλλο, δουλειά μου είναι να μετατρέψω όλα αυτά τα αρνητικά γεγονότα σε μαθήματα ζωής, να σας δώσω κίνητρο να τα δείτε με άλλο μάτι, πιο θετικά, να καταλάβετε το πόσο δυνατοί είστε και πόσα πολλά μπορείτε να καταφέρετε.

Πάμε λοιπόν να δούμε τα μαθήματα ζωής που καταφέραμε να αποκομίσουμε από αυτήν την τόσο δύσκολη χρονιά:

1.Ο εαυτός μας είναι η πρώτη μας προτεραιότητα

Μου πήρε πολλά χρόνια να καταλάβω πόσο σημαντικό είναι να δίνουμε χρόνο στον εαυτό μας, έπρεπε δυστυχώς να περάσω από πολλές δοκιμασίες για να με αγαπήσω. Γι’ αυτό και θα μοιραστώ μαζί σας 3 τρόπους για να καταφέρετε και εσείς να είστε η πρώτη σας προτεραιότητα.

  • Η μαγεία του να λες “όχι”: Όταν δεν μπορείς να κάνεις κάτι ή δεν θέλεις να κάνεις κάτι για τον δικό σου προσωπικό λόγο μάθε να λες όχι. Ποτέ μα ποτέ μην πιέσεις τον εαυτό σου για το οτιδήποτε, η ψυχική σου υγεία είναι πιο σημαντική από το να ικανοποιήσεις ένα θέλημα κάποιου.
  • Πρόσεχε σε ποιον και που σπαταλάς τον χρόνο σου: Ο χρόνος μας είναι πολύτιμος γι’ αυτό και πρέπει να είμαστε αρκετά προσεκτικοί στον τρόπο διαχείρισής του. Με λίγα λόγια, μην αλλοιώνεστε με ανθρώπους που σας στεναχωρούν ή είναι ψεύτικοι ή το οτιδήποτε, υπάρχει άλλωστε πολύ κακία και συμφέρον στις μέρες μας.
  • Θέσε καθημερινούς μικρούς στόχους: Οι στόχοι είναι καλό να υπάρχουν στην ζωή μας γιατί μας βελτιώνουν. Μπορείτε να βάζετε στόχους όπως η περιποίηση προσώπου μας πρωί-βράδυ, η γυμναστική, το ξεκίνημα ενός βιβλίου και πολλά άλλα μπορούν να κάνουν θαύματα στην διάθεση σας.

2.Η επαφή μας με το περιβάλλον

Σε αυτό το ταξίδι που διανύσαμε συνειδητοποιήσαμε πόσο καλό μας κάνει η επαφή με την φύση και πόσο σημαντικό είναι να την εντάξουμε στην ζωή μας. Πέρα απ’ αυτό όμως για να απολαμβάνουμε την κάθε στιγμή μας στην φύση, απαραίτητο είναι να την φροντίζουμε και να ψάχνουμε καθημερινά τρόπους να καταναλώνουμε λιγότερα, όσα δηλαδή έχουμε πραγματικά ανάγκη.

3.Σωστούς ανθρώπους στο πλευρό μας

Λένε πως στα δύσκολα καταλαβαίνεις ποιος είναι πραγματικά δίπλα σου και όντως έτσι έγινε αυτή την χρονιά. Ήταν δύσκολη γιατί υπήρξαν πολλές έντονες στιγμές διαφορετικές για τον καθένα μας ξεχωριστά αλλά το ίδιο άσχημες. Είδαμε ότι οι άνθρωποι παίζουν πολύ σημαντικό ρόλο στην θετική μας ψυχολογία, καθώς και στην διάλυση της, για αυτό και θα αναφέρω τρεις κατηγορίες επαφών που αν αυτές είναι υγιείς είμαστε και εμείς το ίδιο υγιείς.

  • Οικογένεια: Εάν η οικογένειά σου, σου δίνει αγάπη, σε στηρίζει και σε κάνει να αισθάνεσαι όμορφα τότε είσαι ένα πολύ τυχερό πλάσμα, εάν όμως σου φέρεται άσχημα, ασκεί βία πάνω σου ή το οτιδήποτε άλλο τότε αυτή δεν είναι η οικογένεια σου. Θα αναζητάς πάντα το δικό σου καλό, μην φοβηθείς ποτέ να παλέψεις για αυτό. Είναι η ζωή σου και μόνο εσύ αποφασίζεις πως θέλεις να την ζήσεις, γι’ αυτό και συμβουλή μου είναι να την ζήσεις με τους δικούς σου κανόνες.
  • Σύντροφος: Στις μέρες μας είναι πολύ δύσκολο να βρεις τον άνθρωπο σου, πολύ δύσκολο βασικά να εμπιστευτείς, γιατί οι περισσότερες σχέσεις δημιουργούνται για το φαίνεσθαι, το συμφέρον, για το ότι είναι στην μόδα και γιατί κάποιοι φοβούνται την μοναξιά. Αυτό το είδος σχέσης λέγεται τοξική σχέση και μια τοξική σχέση συνεπάγεται με μια τοξική ζωή. Εσύ επιλέγεις τι θέλεις να ζήσεις, εγώ πάντως επιλέγω μια αληθινή σχέση για μια αληθινή ζωή.
  • Φιλία: Στην φιλία ισχύει ακριβώς ότι ισχύει και για την δεύτερη κατηγορία απλά εδώ θέλω να συμπληρώσω ένα quote “You attract what you are”

4.Η γνώση είναι δύναμη

Η αλήθεια είναι πως βιώσαμε δυο τεράστια lockdown και αυτό σημαίνει πως οι περισσότεροι από εμάς είχαμε άπλετο χρόνο να δημιουργήσουμε, να καλλιεργήσουμε τον εαυτό μας, να χτίσουμε ικανότητες που αν δεν συνέβαινε αυτό με δυσκολία θα τις χτίζαμε.

5.Η εκτίμηση μικρών πραγμάτων

Μάθαμε την αξία των μικρών πραγμάτων, τα βάλαμε στην καθημερινότητα μας, μας έγιναν συνήθεια και τώρα πολύ δύσκολα θα μπορούσαμε να ζήσουμε χωρίς αυτά.

6.Να κυνηγάς την επιτυχία ακόμα και όταν όλα πηγαίνουν εναντίον σου

Συνέβησαν τόσα πολλά και το να συνεχίσεις να επιμένεις να πετύχεις στο αντικείμενο σου έγινε απίστευτα δύσκολο, γιατί όλα ξεκίνησαν να γίνονται πολύ γρήγορα και εσύ αναγκαστικά έπρεπε να το ακολουθήσεις γιατί αν δεν το έκανες, δεν θα είχες άλλον τρόπο επιβίωσης. Σίγουρα πολλοί το κυνήγησαν, αλλά δυστυχώς δεν τα κατάφεραν όλοι το ίδιο. Αυτό όμως δεν είναι το τέλος, δεν πειράζει αν δεν τα κατάφερες, αυτό που πειράζει είναι να σταματήσεις να παλεύεις για τα θέλω σου. Θέλω να ξέρεις πως πάντα υπάρχουν λύσεις, ακόμα και εκεί που δεν την βλέπεις ή πιστεύεις ότι όλα τελείωσαν, ακόμα και εκεί υπάρχει λύση για αυτό και μην χάσεις ποτέ εσένα γιατί εσύ είσαι η λύση σου.

7.Να μην χάσεις ποτέ την ευγνωμοσύνη σου

Εκτός από τα μεγάλα πράγματα στην ζωή σημαντικό είναι να εκτιμάς και τα μικρά. Τα μικρά πράγματα υπήρχαν και θα συνεχίσουν να υπάρχουν στην ζωή μας, το θέμα όμως δεν είναι απλά να υπάρχουν το θέμα είναι αν εσύ θα αναγνωρίσεις την αξία τους. Αν όμως καταφέρεις να αναγνωρίσεις την αξία τους, θα καταφέρεις να γνωρίσεις καλύτερα εσένα, γιατί τα μικρά πράγματα είναι οι συνήθειες μας και οι συνήθειες μας είμαστε εμείς.

Αυτά ήταν για εμένα τα σημαντικότερα μαθήματα ζωής που πήρα από αυτήν την χρόνια και ήθελα πολύ να τα μοιραστώ μαζί σας. Ελπίζω μέσα από αυτό το άρθρο να σκεφτείτε έστω και λίγο διαφορετικά την συγκεκριμένη χρονιά, να τα μελετήσετε και να ξεκινήσετε πολύ δυναμικά το νέο έτος. Αν λοιπόν σας άρεσε και το βρήκατε αρκετά βοηθητικό κάντε εγγραφή στην ιστοσελίδα μας για να ενημερώνεστε για τα καινούργια μας άρθρα.

Απάντηση

Language
Αρέσει σε %d bloggers: