fashion

Fast fashion: Η ματωμένη πλευρά της μόδας

Στην ζωή μας καθημερινά επηρεαζόμαστε από καταστάσεις, συναισθήματα, πρότυπα, συνήθειες και κυρίως από ό,τι ζει και υπάρχει γύρω μας.

Αυτό σημαίνει ότι δεν είναι εύκολη ούτε ξεκάθαρη η απάντηση στο « τί είναι μόδα; » γιατί για τον καθένα ξεχωριστά σημαίνει κάτι διαφορετικό. Μόδα είναι πάνω από όλα τέχνη, είναι δουλειά, είναι θρησκεία, είναι ένα παιχνίδι, είναι η ψυχοθεραπεία πολλών.

Η μόδα βρίσκεται παντού:

Κάποτε η Coco Chanel είπε…

“Fashion is not something that exists in dresses only. Fashion is in the sky, in the street, fashion has to do with ideas, the way we live, what is happening.”

Με αυτό εννοούσε πως μόδα δεν είναι απλά και μόνο τα φορέματα που βλέπουμε σε κάθε κολεξιόν. Η μόδα υπάρχει στον αέρα, στον δρόμο, έχει να κάνει με τις ιδέες του καθενός, ο τρόπος που ζει και συμπεριφέρεται. Αυτό που συμβαίνει κάθε στιγμή είναι μόδα.

Οι τάσεις της μόδας ποικίλλουν ανά εποχή όμως συνάμα είναι εκείνες που καθορίζουν και την κάθε εποχή. Γυναίκες και άνδρες ενδιαφέρονται για τον καλλωπισμό  βασίζοντας τον αισθησιασμό και γιατί όχι και την διαμόρφωση του χαρακτήρα τους στη μόδα: γυναικεία ρούχα, παπούτσια, αξεσουάρ. Η γυναίκα μεταμορφώνεται ανά εποχή, εξ’ ου και ο λόγος εν γένει της γυναικείας μόδας.

Ας κάνουμε έναν σύντομο απολογισμό προκειμένου να μελετήσουμε την εξέλιξή της.

Την δεκαετία 1910-20, η μόδα επικεντρώνεται στο στυλ και στη φινέτσα. Παρατηρούνται σφιχτά κολάρα, μακριές φούστες, καπαρντίνες, δαντέλα.

Η επόμενη δεκαετία 1930-40 , με το τέλος του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου χαρακτηρίζεται από μία ανεξαρτησία. Φαρδιά παλτά, αέρινα γυναικεία φορέματα, γούνες στην ύστατη προσπάθειά τους να μιμηθούν τους ηθοποιούς της εποχής.

Αργότερα, το 1950 θεωρείται ως η μαύρη περίοδος με το ξέσπασμα του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου.

Παρ’ όλα αυτά, το 1960 ήταν η πιο καθοριστική εποχή στην ιστορία της μόδας καθώς μέσα από αυτή ανασυγκροτήθηκαν και αναπτύχθηκαν οι ακόλουθες δεκαετίες.

Ας δούμε λοιπόν πως επηρεάστηκε η κάθε δεκαετία μέσω της συνεχής μεταβαλλόμενης εξέλιξης της μόδας.

Δεκαετία των ’60s:

Την εποχή αυτή η μόδα αναγεννήθηκε, λόγω της έμφυτης τάσης των ανθρώπων να ασχολούνται με τον καλλωπισμό τους. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα, να αναπτυχθούν αναρίθμητες καινοτομίες στον χώρο της μόδας.

Δεκαετία των 70’s:

Η δεκαετία του ’70 ήταν μια από τις πιο ανατρεπτικές και επαναστατικές εποχές διότι από εκεί ξεκίνησε το φεμινιστικό κίνημα.

Δεκαετία των 80’s:

Μια από τις πιο χαρούμενες όσον αφορά την ενδυματολογική άποψη ήταν η δεκαετία του ’80 διότι η μόδα ήταν τόσο αλλοπρόσαλλη που μπορούσε ο καθένας να κυκλοφορήσει όπως ήθελε.

Δεκαετία των 90’s:

Πρόκειται για μια δεκαετία που δεν ήθελε να αφήσει τις επιρροές των 80s, μια δεκαετία γεμάτη πειραματισμό και χρώμα.

Δεκαετία των ’00s:

Ήταν η δεκαετία που πρόβαλλε τη σάρκα όσο καμία άλλη. Μηδέν συναισθηματισμός, κανένα μαγικό σύννεφο ερωτισμού να την περιβάλλει. Όλα περιστρέφονταν γύρω από το ωμό SEX.

Αυτά  λοιπόν ήταν μια επισκόπηση όσον αφορά τον τρόπο με τον οποίο ο κόσμος  αντιλαμβανόταν την μόδα στο παρελθόν. Μέσα από τις εποχές αυτές μας δίνεται η δυνατότητα να μάθουμε, να θαυμάσουμε, ακόμα και να τα συγκρίνουμε με την τωρινή δική μας εποχή.

Σήμερα, ο κόσμος δεν αναζητάει την πραγματική ψυχική αγαλλίαση αλλά την προβολή και την επίδειξη. Ζητάει συνεχώς περισσότερα χωρίς να κατανοεί πλήρως πως πολύ απλά θέλει να γεμίσει τον εαυτό του με κάτι, θέλει απλά να παραγεμίσει την κενότητα του προβάλλοντας τον εαυτό του στους άλλους γεμάτο.

Η απληστία των ανθρώπων όμως έχει μετατρέψει την μόδα σε εχθρό για κάποιες περιοχές όπως  είναι η Δύση, η Ασία, η Αφρική και πολλές άλλες.

 Ο κόσμος αναζητάει την προσοχή, αναζητάει πολλά, χωρίς να ξέρει πως αυτό προκαλεί παραζάλη, χωρίς να ξέρει πως αυτό είναι το πιο δυνατό ναρκωτικό στον κόσμο και πόσο μάλλον χωρίς να γνωρίζει το πραγματικό κόστος των ρούχων που επιλέγει. Και όλα αυτά γιατί δεν θέλει να μάθει.

Ένα παράδειγμα που αποδεικνύει την απληστία των ανθρώπων σήμερα είναι η κατάρρευση του Rana Plaza στις 24 Απριλίου 2013. Το Rana Plaza ήταν ένα κτίριο στην Σαβάρ, 30 χιλιόμετρα μακριά από την Ντάκα, πρωτεύουσα του Μπακλαντές. Το κτίριο αυτό φιλοξενούσε μια τράπεζα, κάτι γραφεία και 5 υφαντουργίες οι οποίες  λειτουργούσαν παράνομα.

BEFORE
AFTER

Εκείνη η ημέρα είχε ως αποτέλεσμα τον θάνατο χιλιάδων ανθρώπων συγκεκριμένα , 1.127 θάνατοι και 2.450 τραυματίες. Οι άνθρωποι αυτοί έπεσαν θύματα λόγω της απληστίας του ιδιοκτήτη του εργοστασίου και της εγκληματικής αμέλειας της κυβέρνησης να ελέγξει τις συνθήκες ασφάλειας.

Από την Rana Plaza προμηθεύονταν οι εταιρείες:

 ADLER, MODEMARKTE, AUCHAN, ASCENA RETAIL, BENETTON,BONMARCHE, CFA, CAMAIEN, CATO FASHIONS, CARREFOYR, EL CORTE INGLES, GRABALOK, GULDEPTENNIG, ICONIK(LEE COOPER), INDITEX, J C PENNEY, KAPPA, KANZ, KIK, L.C. WAIKIKI, LOBLAW, LPP, MANGO, MATALAN, MANIFATURA, CORONA, MASCOT, NKD, PRIMARK, PWT(TEXMAN), THE CHILDREN PLACE, WALMART, YESZEE…

Μια από αυτές τις εταιρείες που προμηθεύονταν ρούχα από το εργοστάσιο Rana Plaza, συγκεκριμένα η BENETTON δεν φάνηκε εξαρχής πρόθυμη να συνδράμει στο ταμείο, που αφορούσε τα χιλιάδες θύματα της κατάρρευσης. Αφού καθυστέρησαν δύο χρόνια για να συνεισφέρουν μόνο 1,1 εκατομμύρια.

Κάτι εξίσου λυπητερό είναι ότι παιδιά που βρίσκονται στην πιο ευαίσθητή τους ηλικία αναγκάζονται να εργαστούν σε συνθήκες άθλιες και ανυπόφορες. Επίσης, τα εργατικά φτηνά χέρια των ανθρώπων εκεί είναι τόσο φτηνά που βασανίζονται μόνο για 5.300 τάκα (61Ε) το μήνα.

Μια εικόνα γεμάτη θλίψη και θυμό αλλά και ένα ερώτημα δίχως απάντηση.

1 νεκρός στην Δύση μπορεί να είναι είδηση.

100 νεκροί στην Λατινική Αμερική μπορεί να είναι είδηση.

Πάνω από 1000 νεκροί στην Ασία μπορεί να είναι είδηση.

Κυνική υπερβολή αλλά με μεγάλη δόση αλήθειας.

Ραβδόγραμμα: Οι θάνατοι και οι τραυματισμοί ανά χρονολογία

Το ραβδόγραμμα γνωστό και ως ιστόγραμμα παρουσιάζει τους θανάτους καθώς και τους τραυματισμούς πολυάριθμων ανθρώπων συγκεκριμένα ανθρώπων που εργάζονταν σε διάφορες βιομηχανίες ρούχων. Πιο αναλυτικά, οι άνθρωποι αυτοί έχασαν την ζωή τους πολύ άδικα, γιατί πίσω από κάθε πυρκαγιά, πίσω από κάθε κατάρρευση υπήρχαν αναρίθμητες σκοπιμότητες που το μόνο που τους ενδιέφερε ήταν η ικανοποίηση των δικών τους συμφερόντων. Όπως όλοι καταλάβαμε οι περιοχές που βίωναν, βιώνουν και από ότι φαίνεται θα συνεχίσουν να βιώνουν αυτή την εκμετάλλευση δεν είναι άλλες πέρα από την Αφρική, Λατινική Αμερική, Ασία και άλλες.

Για την καλύτερη κατανόηση, θα αναφερθούμε σε μια λίστα γεγονότων που συσχετίζονται με το παραπάνω ιστόγραμμα.

 • Πιο συγκεκριμένα, στις 10 Ιανουαρίου το 1860 ένα αρκετά μεγάλο εργοστάσιο το λεγόμενο Pemberton Mill   στην  Lawrence, Massachusetts  κατέρρευσε «ξαφνικά» χωρίς να έχουν ειδοποιήσει τους ανθρώπους που εργάζονταν εκεί. Με αποτέλεσμα αυτό να οδηγήσει στον θάνατο 145 εργατών και στον τραυματισμό 166 ανθρώπων.
 • Στις 20 Μαρτίου το 1905 το Grover Shoe ένα εργοστάσιο που βρισκόταν στην  Brockton, Massachusetts  κατέρρευσε και αυτό λόγω μιας έκρηξης με σκοπό να σκοτώσει 58 ανθρώπους και να τραυματίσει 150.
 • Μια άλλη εξίσου απρόβλεπτη καταστροφή συνέβη στις 25 Μαρτίου 1911 σε ένα αρκετά δημοφιλές εργοστάσιο το Triangle Shirtwaist  στην New York City . Η καταστροφή προκάλεσε δυσβάσταχτο πόνο σε ολόκληρη την Αμερική, διότι οι Ανώτεροι δεν παρείχαν την απαραίτητη ασφάλεια στο εργοστάσιο και στους εργαζόμενούς του. Η πυρκαγιά σκότωσε 146 εργάτες, συγκεκριμένα 123 γυναίκες και 23 άντρες.
 • Επιπλέον, στις 10 Μαΐου το 1993 στην Ταϊλάνδη το εργοστάσιο  Kader Toy  κατέρρευσε από μια πυρκαγιά που ποτέ κανένας, δεν κατάλαβε τον λόγο έξαρσής της. Ήταν πολύ περίεργο το γεγονός αυτό διότι εκείνη την ημέρα οι πόρτες διαφυγής ήταν κλειστές και οι σκάλες κατέρρευσαν. Ως αποτέλεσμα 188 άτομα να χάσουν την  ζωή τους, συγκεκριμένα νέες γυναίκες.
 • Στη συνέχεια, οι καταστροφές δεν τελείωσαν εδώ καθώς το 2012 έγιναν δύο μεγάλες καταστροφές που έμειναν και αυτές στην Ιστορία, η μια έγινε στις 11 Σεπτεμβρίου στο Ali Enterprises που βρίσκεται στο Karachi, Pakistan σκοτώνοντας 289 ανθρώπους και η άλλη στις 24 Νοεμβρίου στο  Dhaka Tasreen Fashions σκοτώνοντας 112 ανθρώπους.
 • Τέλος, η μεγαλύτερη καταστροφή έγινε στο  Savar  με την κατάρρευση του Rana Plaza, συγκεκριμένα στο Μπανγκλαντές στις 24 Απριλίου 2013 σκοτώνοντας 1127 εργάτες και τραυματίζοντας 2450 ανθρώπους.
Triangle Shirtwaist Factory fire  March, 25 1911  4:40 p.m (Easter time)

Το συμπέρασμα που προκύπτει από όλες αυτές τις καταστροφές είναι πως δεν υπάρχει και τόσο μεγάλη απόκλιση στην έννοια του χρήματος από την ίδια την ζωή.

Άρα, αυτοί οι άνθρωποι δεν αποτελούν απλά ένα φτηνό εργατικό δυναμικό, αλλά είναι και η ίδια η ζωή τους φτηνή.

Όσο περνάνε τα χρόνια οι ανάγκες των ανθρώπων πολλαπλασιάζονται ή εξελίσσονται. Αυτό συμβαίνει λόγω της συνεχής ανακάλυψης νέων αγαθών λόγω της τεχνολογίας , της έμφυτης τάσης των ανθρώπων να μιμούνται, την συνήθεια λόγω της επιθυμίας των ανθρώπων να αναζητούν την απόλαυση και φυσικά της διαφήμισης η οποία βοηθά στην προώθηση του αγαθού και φέρνει σε επαφή τον καταναλωτή με το αγαθό.

Έτσι, ο κόσμος θα αναζητάει συνεχώς καινοτομίες, ποιότητα, ποσότητα καθώς και φτηνές τιμές. Με σκοπό διάφοροι ανώτεροι να το εκμεταλλεύονται  αυτό και να δημιουργούν πολυάριθμες βιομηχανίες, είτε ρούχων είτε παπουτσιών με φτηνό εργατικό δυναμικό.

Αυτό συμβαίνει ακόμα και σήμερα και δυστυχώς θα συνεχίσει να υπάρχει γιατί ο κόσμος ζητάει συνεχώς χωρίς να έχει την επίγνωση στο τι συμβαίνει γύρω του και πόσο μάλλον χωρίς να γνωρίζει τις πραγματικές  του ανάγκες. Κανένας δεν δρα ενάντια σε όλο αυτό όλοι απλά ακολουθούν την μάζα χωρίς να γνωρίζουν το γιατί.

Τέλος, η εποχή μας δυστυχώς ή ευτυχώς επηρεάζεται συνεχώς από διάφορα αντικείμενα, διάφορα πρότυπα, διάφορες τάσεις, διάφορα lifestyles κ.λπ. Όλα αυτά μερικές φορές επιδρούν θετικά στον καταναλωτή, ενώ σε άλλες περιπτώσεις αρνητικά διότι οι άνθρωποι έχουν ένα αρκετά σημαντικό ελάττωμα. Πιο συγκεκριμένα, το ελάττωμα αυτό είναι η συνήθεια, η οποία διαχωρίζεται σε πολλά παρακλάδια. Ένα από αυτά είναι η ψευδαίσθηση η οποία τους δημιουργεί το αίσθημα της επιθυμίας και εν συνεχεία το αίσθημα της πλασματικής ανάγκης. Το χειρότερο όμως παρακλάδι είναι ο εθισμός είτε αυτό αφορά τα υλικά αγαθά είτε το χρήμα. Αυτό που θα έπρεπε να αλλάξει είναι ο τρόπος που έχει μετατραπεί για τον καθένα μας ξεχωριστά η ζωή σήμερα και αυτό επιδιώκεται διότι, η ζωή δίνει πολλά μαθήματα στον καθένα μας, το θέμα όμως είναι ποιος πραγματικά τα κατανοεί και ποιος έχει την θέληση να τα διορθώσει.

Αυτό το άρθρο αποτελεί ένας μέρος μιας εργασίας που είχα επιλέξει εγώ και η φίλη μου να κάνουμε πριν ένα χρόνο για το Πανεπιστήμιο. Θεώρησα λοιπόν σωστό να το μοιραστώ μαζί σας, γιατί ήταν μια έρευνα που αφορά τα ρούχα που οι περισσότεροι από εμάς επιλέγουμε καθημερινά. Φυσικά, και δεν θα σταματήσει εδώ η έρευνα για αυτό το τόσο σημαντικό κομμάτι που πραγματικά μας αφορά όλους. Εγώ και η ομάδα μου έχουμε σκοπό να μπούμε πιο βαθιά σε όλο αυτό, θέλουμε να ξέρουμε πως αυτό που θα δείχνουμε σε εσάς θα είναι 100% καθαρό, γι’ αυτό και θα υπάρξει και συνέχεια, με αλήθειες, πραγματικές αλήθειες.

Βιβλιογραφία:

 • “Bangladesh .” Wikipedia, Wikimedia Foundation, en.m.wikipedia.org/wiki/Bangladesh?fbclid=IwAR3-wNh92kkXoX3EaEhW_YNwFAMRRNPoe9OlwDyHaaWn7qEiUeRlcm93aYY.
 • “2013 Dhaka Garment Factory Collapse.” Wikipedia, Wikimedia Foundation,en.m.wikipedia.org/wiki/2013_Dhaka_garment_factory_collapse?fbclid=IwAR1qEnfNnJ6lGCu4FKoiVIUnfKia70VxaQ_dN_tMYjZLK6HkXT6buLjdogk.
 • “Μόδα.” Wikipedia, Wikimedia Foundation, el.m.wikipedia.org/wiki/%CE%9C%CF%8C%CE%B4%CE%B1?fbclid=IwAR1zl173n3Y_kFUXBbBammz7iO7xDTYYC08sqYlAvOJriT9fkHf-D5jsBq8.
 • “Τι Είναι Μόδα;” COSMPOPOLITI.COM, cosmopoliti.com/%CF%84%CE%B9-%CE%B5%CE%AF%CE%BD%CE%B1%CE%B9-%CE%BC%CF%8C%CE%B4%CE%B1/?fbclid=IwAR3r8sZhdyT8rNqqUIDMD2julnumQ3e0lFqfJkFw9RmbXQdS21jSR-ygPRg.
 • “List of Industrial Disasters.” Wikipedia, Wikimedia Foundation, en.m.wikipedia.org/wiki/List_of_industrial_disasters?fbclid=IwAR1CvKewYKz5Peto91SBm8iOg5NVudqLiv7TmFukno5Mju4ZEkijQuJWC9k.

Απάντηση

Language
Αρέσει σε %d bloggers: