LIFESTYLE

Γιατί νιώθουμε πολύ έντονα την κόπωση και την ατονία το καλοκαίρι και πως να τις αντιμετωπίσουμε;

Γεια σας φίλοι μου,

Σχεδόν όλοι μας το καλοκαίρι μαζί και εγώ αισθανόμαστε κόπωση, ατονία καθώς και μια συνεχόμενη αδυναμία που πραγματικά δεν έχει τέλος και αυτό γιατί; Γιατί στην καθημερινότητα μας βάζουμε λάθος προτεραιότητες π.χ. την δουλειά μας, δηλαδή αφιερώνουμε παραπάνω χρόνο απ’ όσο πραγματικά χρειάζεται με σκοπό να μην καταφέρουμε να ανταποκριθούμε και στις άλλες υποχρεώσεις μας. Ακόμα ένα άλλο ουσιώδες παράδειγμα είναι οι άνθρωποι που δεν μπορούν να πουν όχι, αυτά τα άτομα δεν έχουν αίσιο τέλος και αυτό γιατί δεν τους περισσεύει καθόλου χρόνο για τις δικές τους βασικές υποχρεώσεις, με αποτέλεσμα να καταλήξουν στο τέλος γεμάτοι άγχος και πίεση. Το κοινό σε αυτά τα δυο παραδείγματα είναι πως και στις δυο περιπτώσεις δίνουμε βάση στις υποχρεώσεις και όχι στον ίδιο μας τον εαυτό, η καθημερινότητα μας έχει κάνει να ξεχνάμε εμάς.

Παρακάτω θα δούμε συνοπτικά τους λόγους που μας οδηγούν σε αυτή την κατάσταση:

1.Λάθος διατροφικές συνήθειες:

Δίνουμε περισσότερη έμφαση σε άλλα πολλές φορές ασήμαντα πράγματα και ξεχνάμε τα βασικά γεύματα μας. Εκτός από αυτό καταναλώνουμε τροφές όπως γλυκά με πολύ ζάχαρη, fast food, πατατάκια κλπ. τα οποία δεν θα προσφέρουν απολύτως τίποτα, το μόνο που κάνουν είναι να παραγεμίσουν το στομάχι μας και απλά να μας οδηγήσουν σε χειρότερη κατάσταση από αυτή που ήμασταν πριν.

2.Έλλειψη ύπνου:

Όταν κοιμόμαστε λιγότερο από πέντε ώρες είναι απόλυτα φυσιολογικό να μην νιώθουμε καλά.

3.Αφυδάτωση:

Η αφυδάτωση προκαλείται από αυξημένες απώλειες νερού και αυτό έχει πολλές αρνητικές συνέπειες στο μέσα μας, δηλαδή οι μεταβολικές μας διαδικασίες δεν λειτουργούν σωστά για την απελευθέρωση της ενέργειας με σκοπό ο οργανισμός να ζητάει ανθυγιεινές τροφές, καθώς και στο έξω μας προκαλεί χαλάρωση του δέρματος.

4.Πολύ επαφή με τον ήλιο:

Δεν είναι τυχαίο που όταν καθόμαστε στον ήλιο, μας έρχεται μια τεράστια αδυναμία, ο ήλιος μας αποδυναμώνει και μας προκαλεί τρομερούς πονοκεφάλους με σκοπό να μην μπορέσουμε να λειτουργήσουμε εκείνη την στιγμή αλλά και κατά την διάρκεια της ημέρας.

5.Έλλειψη βιταμινών και σιδήρου:

Εάν στην καθημερινότητα μας λείπουν τα φρούτα και τα λαχανικά πως είναι δυνατόν να πάρουμε βιταμίνες; Το ίδιο ισχύει και με τις τροφές (σπανάκι, όσπρια, αυγά, δημητριακά, κόκκινο κρέας κλπ.) που μας προσφέρουν σίδηρο.

Όταν υπάρχουν αίτια σε ένα θέμα πάντα υπάρχουν και τρόποι αντιμετώπισης, γιατί σε αυτή την ζωή τίποτα δεν μένει άλυτο. Ας τους δούμε λοιπόν έναν έναν παρακάτω.

1.Σωστή διατροφή:

Η διατροφή είναι το Α και το Ω στην ζωή μας για αυτό καλό είναι να την αποδεχτούμε και να φροντίσουμε να παρέχει όλα εκείνα τα διατροφικά στοιχεία που μας είναι αναγκαία όπως τις φυτικές ίνες, τον σίδηρο κλπ.

2.Ένταξη πολλών σνακ κατά την διάρκεια της ημέρας:

Η επιλογή υγιεινών σνακ κατά την διάρκεια της ημέρας διατηρεί σταθερά τα επίπεδα γλυκόζης, τα οποία είναι πολύ σημαντικό να παραμένουν σταθερά. Μπορείτε κάθε 1-2 ώρες να καταναλώνετε διάφορες υγιεινές τροφές όπως φρούτα, γιαούρτι, ξηρούς καρπούς, μέλι, smoothie, μπάρες δημητριακών, μπισκότα βρώμης, μπανάνα με φυστικοβούτυρο, ρυζογκοφρέτες κλπ. έτσι ώστε να μην τρώτε μεγάλες ποσότητες γευμάτων, προσπαθήστε να είναι μικρά και πολλά.

3. Πάντα να τρώτε πρωινό:

Βάλτε στην ζωή σας το πρωινό, είναι μια από τις καλύτερες συνήθειες που μπορεί να αποκτήσει κάποιος. Το σωστό πρωινό όπως τα bowls που θα βρείτε στο παρακάτω λινκ θα σας βοηθήσουν να αυξήσετε την ενέργεια σας, θα βελτιώσει στο έπακρον την διάθεση σας αλλά θα τονώσετε και τον οργανισμό σας.

https://bit.ly/39sRlQ5

4.Μην σπαταλάτε τον χρόνο σας στο κινητό:

Το ξέρω φαίνεται ένας ξεκούραστος τρόπος να περάσεις την ώρα σου, μόνο που δεν είναι, όλα κουράζουν και το κινητό και ο υπολογιστής και η τηλεόραση και το tablet ΟΛΑ. Δεν είναι τυχαίο που όταν το αφήνεται ξεκινάτε και τεντωνόσαστε και νιώθετε αδυναμία τίποτα δεν είναι τυχαίο. Αυτό που μπορείτε να κάνετε είναι να θέσετε ένα όριο έτσι ώστε να μην χάνετε χρόνο από αυτό.

5.Σωστές ώρες ύπνου:

Βάλτε στόχο να κοιμάστε τουλάχιστον 5-7 ώρες.

6.Ενυδάτωση:

Την ενυδάτωση την επιτυγχάνεις με το να πίνεις πολύ νερό και γενικότερα πολλά υγρά π.χ. φρούτα, λαχανικά, αναψυκτικά, χυμούς, smoothie κλπ.

7.Αλάτι:

Το αλάτι βοηθάει στην κατακράτηση των υγρών κάτι που το καλοκαίρι είναι απαραίτητο, γιατί ιδρώνουμε πολύ λόγω υπερβολικής ζέστης, με σκοπό να χάσουμε πολλά υγρά.

Σε περίπτωση που τα δοκιμάσετε και δεν δείτε αποτέλεσμα επισκεφτείτε κάποιον ιατρό ή μπορείτε να ξεκινήσετε την κατανάλωση κάποιων βιταμινών.

Απάντηση

Language
Αρέσει σε %d bloggers: