psychology

Πώς να ξεπεράσεις οποιοδήποτε εμπόδιο κι αν βρεθεί στον δρόμο σου

ΜΕΤΑΦΡΑΣΗ:

”Ποτέ μην σταματήσεις να περπατάς, μια μέρα θα βρεις τον λόγο που ξεκίνησες”

ΡΕΝΑΛΝΤΑ

Συνέχισε να περπατάς, κάποια στιγμή θα βρεις αυτό που πραγματικά ζητά η καρδιά σου και όχι αυτό που θέλει το μυαλό σου. Η καρδιά δεν ζητά πολλά, μπορεί για μια ολόκληρη ζωή να ζητήσει ένα, δυο πράγματα από εσένα, αλλά το θέμα είναι τι πράγματα θα είναι αυτά, εκεί είναι το πρόβλημα. Αν δεν καλυφθεί αυτό που θα σου ζητήσει, αν δεν καλυφθεί ολοκληρωτικά αυτό το κενό, υπόσχεται πως θα σε πονέσει με πολλούς τρόπους για όλη σου την ζωή. Ενώ, το μυαλό ζητάει καθημερινά πολλά, μερικά καλύπτονται, μερικά όμως όχι, αλλά και πάλι συνειδητοποιείς πως είτε ικανοποιηθούν είτε όχι πάλι το ίδιο κενό θα αισθάνεσαι και αυτό γιατί; Γιατί πολύ απλά αυτά που ζητούσες δεν ήταν πραγματικά αυτά που ήθελες. Αυτή λοιπόν είναι η πιο βασική διαφορά της καρδιάς από το μυαλό.

Αν ακούσεις την καρδιά σου θα τυφλωθείς, δεν θα βλέπεις μπροστά σου, δεν θα βλέπεις εμπόδια, γιατί το μέσα σου θα λέει περπάτα, συνέχισε, μην κοιτάς εμπόδια, απλά προσπέρασε τα και πείσε τον εαυτό σου ότι δεν βρέθηκαν ποτέ μπροστά σου.

Ξέρω πως τα εμπόδια διαφέρουν από άτομο σε άτομο, για αυτό και παρακάτω τα έχω χωρίσει σε τρεις βοηθητικές κατηγορίες:

1.ΠΑΡΕΛΘΟΝ

2.ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΚΟ/ΚΟΙΝΩΝΙΚΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

3.ΦΟΒΟΣ ΓΙΑ ΤΟ ΑΓΝΩΣΤΟ

Το παρελθόν είναι ο χειρότερος εφιάλτης πολλών, γιατί το παρελθόν σε κάποιους ανθρώπους είναι τόσο σκληρό και οδυνηρό που δεν αφήνει χώρο στο παρόν και στο μέλλον να δώσουν την δική τους παράσταση. Εκεί χτίζονται πολλά, χτίζεται ο χαρακτήρας μας, χτίζονται τα πιστεύω μας, χτίζεται η ζωή που εμείς οι ίδιοι θα επιλέξουμε, είτε αυτή είναι ευτυχισμένη είτε δυστυχισμένη, από εμάς εξαρτάται, είμαστε οι επιλογές μας.

Όπως και να είναι το παρελθόν μας, ένα είναι σίγουρο, δεν πρέπει να το αφήσουμε να μας αποπάρει, δεν πρέπει να το αφήσουμε να κυριαρχήσει την ζωή μας, γιατί πρέπει να μάθουμε να ζούμε, πρέπει να γίνουμε δυναμικοί χαρακτήρες για εμάς, για αυτά τα όνειρα που όλοι μας έχουμε κρυμμένα βαθιά στην καρδιά μας, για αυτό τον πόνο που κάποτε ζήσαμε, να το μετατρέψουμε σε χαρά, σε τρέλα, σε πάθος. Δώστε την ευκαιρία στον εαυτό σας να μην τα παρατήσει, δώστε του να ζήσει αυτή την ικανοποίηση ότι ξέρεις ”τα κατάφερα, έκανα κάτι σε αυτή την ζωή”, ότι από το παρελθόν όσο πόνο κι αν πήρα, εγώ τον μετασχημάτισα σε δύναμη.

Το οικογενειακό περιβάλλον είναι δύσκολο να το αντιμετωπίσει αλλά και να το αποφύγει κάποιος, διότι η οικογένεια θεωρείται ο πιο σημαντικός θεσμός στις μέρες μας. Η οικογένεια δυστυχώς ή ευτυχώς προσφέρει σε ένα παιδί τα πρώτα του πιστεύω, τις πρώτες τους αξίες, τα πρώτα του πρότυπα κλπ.

Αυτό κάποιες φορές επιδρά θετικά, γιατί κάποιες οικογένειες προσφέρουν πραγματικές αξίες στα παιδιά τους, τους βγάζουν στην πραγματικότητα, τους αφήνουν να προβληματιστούν, να βρουν το σκοπό τους, να κάνουν αυτό που θέλει η καρδιά τους. Ενώ, άλλες οικογένειες κάνουν ακριβώς το αντίθετο, αποθαρρύνουν τα παιδιά τους, δεν τους δίνουν την δυνατότητα να σκεφτούν τι πραγματικά θέλουν να δώσουν και να κάνουν σε αυτό τον πλανήτη, τους επιβάλλουν να κάνουν αυτό που θέλουν αυτοί ή ακόμα χειρότερα αδιαφορούν.

Όπως και να είναι η κατάσταση, μόνο μια λύση υπάρχει να βρείτε τον σκοπό σας, να κάνετε αυτό που νιώθει η καρδιά σας, μην μείνει απωθημένο γιατί αν μείνει μόνο κακό θα προκαλέσει, θα ξεσπάσετε σε αθώα πλάσματα, θα πονέσετε και το κενό σας θα αυξηθεί ακόμα περισσότερο, γι’ αυτό και φίλοι μου διεκδικήστε τα αληθινά θέλω σας, μην το βάζετε κάτω, μόνο έτσι θα φτάσετε εκεί που θέλετε.

Τώρα όσον αφορά το κοινωνικό περιβάλλον, δεν θα επιτρέψετε σε κανέναν να σας πληγώσει, να σας κατακρίνει, να σας υποβαθμίσει, να σας μειώσει για αυτό που είστε. Σε περίπτωση όμως που συμβεί, θα απομακρυνθείτε δίχως δεύτερη κουβέντα, απλά θα φύγετε, δεν αξίζει να απαντήσετε σε έναν τέτοιο άνθρωπο που απλά βρέθηκε στον δρόμο για να σας πονέσει, να αμφισβητήσετε τον αγώνα που κάνετε ή αυτό που είστε, κανένας δεν έχει αυτό το δικαίωμα. Γι’ αυτό μακριά από τοξικούς ανθρώπους, δεν έχετε χρόνο για αυτούς, και φιλία χρόνων να είναι απλά κάντε το έχετε μια ζωή να τρέξετε.

Ο φόβος για το άγνωστο ταυτίζεται πλήρως με την απαισιοδοξία, μπαίνεις στην διαδικασία να σκέφτεσαι συνεχώς πώς ότι και να κάνεις σε αυτή την ζωή θα είναι ανούσιο, ανώφελο, δεν θα μετράει, θα αποτύχει κλπ. Η αρνητικότητα είναι σαν ένα πηγάδι, περπατάς γύρω γύρω από αυτό κάποια στιγμή θα πέσεις, έτσι και με την αρνητικότητα σκέφτεσαι συνεχώς ότι δεν μπορείς, αποτυγχάνεις, τα παρατάς και μετά δεν ξαναπροσπαθείς, μένεις στάσιμος, ζεις στην αδράνεια.

Αυτή λοιπόν είναι η δύναμη της αρνητικότητας, για αυτό και ο μόνος τρόπος για να την αποβάλλεις είναι να μπεις στην διαδικασία να σκεφτείς βαθιά τι είναι αυτό που θέλεις, να κάνεις τεστάκια στον εαυτό σου, να ξεδιπλώσεις τις σκέψεις σου, το μέσα σου σε ένα φύλλο χαρτί και όταν το βρεις πίστεψε με θα είσαι τόσο μα τόσος σίγουρος για αυτό που θέλεις, θα γίνεις ασταμάτητος.

Τέλος, τα παραπάνω εμπόδια όλοι μας μπορούμε να τα προσπεράσουμε, αρκεί να έχουμε την θέληση να ζήσουμε με τους δικούς μας όρους, γιατί η ζωή είναι δικιά μας, το παρελθόν, το παρόν, το μέλλον μας ανήκουν, ζήσε λοιπόν όπως εσύ πιστεύεις ότι σου αξίζει, άκου την καρδιά σου.

3 comments

  1. Σε ευχαριστώ. Με πλήγωσαν πολύ στην ζωή μου αλλά δεν θα το αφήσω έτσι θα ακολουθήσω το όνειρο μου να γίνω κομμώτρια

Απάντηση

Language
Αρέσει σε %d bloggers: